På tal om klacksparkar


Ja, då bär det av mot nya infall och idéer. Efter att ha sett en synnerligen förkastlig dokumentär om feminism på, ja nu minns jag inte om det var på Svt eller Tv4, så tycktes mig Dylans All I Really Want To Do vara den ultimata repliken på stora delar av dagens allt mer växande kvinnorörelse. Döm själva:

I ain't lookin' to compete with you,
Beat or cheat or mistreat you,
Simplify you, classify you,
Deny, defy or crucify you.

No, and I ain't lookin' to fight with you,
Frighten you or uptighten you,140501-5
Drag you down or drain you down,
Chain you down or bring you down.

I ain't lookin' to block you up
Shock or knock or lock you up,
Analyze you, categorize you,
Finalize you or advertise you.

I don't want to straight-face you,
Race or chase you, track or trace you,
Or disgrace you or displace you,
Or define you or confine you.

I don't want to meet your kin,
Make you spin or do you in,
Or select you or dissect you,
Or inspect you or reject you.

I don't want to fake you out,
Take or shake or forsake you out,
I ain't lookin' for you to feel like me,
See like me or be like me.

All I really want to do
Is, baby, be friends with you.

Allt som överhuvudtaget kan vara värt att ta på, bör också kunna tas med en klackspark. Jag undrar om alla så kallade feminister där ute verkligen vet vad det är de förespråkar. Vi är ju alla i någon bemärkelse feminister, att påstå något annat skulle vara felaktigt. Men samtidigt är feminismen på intet vis någon avgränsad samhällsteoretisk verksamhet, och låter sig inte heller definieras särskilt lättvindigt. Feminism är i grunden en mycket klok och sund rörelse, och dess argumentation måste på många punkter ses som välfunnen och av stor vikt för vår samhällsutveckling. Men tyvärr har den, i anslutning till att den mer och mer förflyttats från skolbänken ut till folket på ICA och Konsum, undan för undan felbedömts och förpestats av en ändlös enfald och okunskap, och därmed fått en helt annan innebörd, ett helt annat tonfall, än sin skolade motsvarighet. Feminism har blivit pubertal kvasifeminism, och i och med sin folklighet, populistisk pseudovetenskap. Visserligen är feminismen givetvis forfarande någorlunda tillgänglig i sin mer stringenta tappning, sådan den formuleras av våra intellektuella. Men som folkrörelse är den tyvärr helt gagnlös och bidrar endast till att ytterliggare förstärka den föregivna polariteten man/kvinna. Här kommer emellertid min poäng: Det räcker inte att utropa sig till feminist bara därför att man anser att kvinnor lever i en patriarkal värld där de ständigt är utsatta för ett mansdominerande förtryck. Det finns - och detta är jag inte övertygad om att alla verkligen förstått - både bra och dålig feminism; bildad och obildad, innehållsrik och innehållslös, skärpt och trivial (en princip som mer eller mindre kan ses som giltig för alla typer av åsiktsriktningar). Mitt glödheta tips till alla där ute som tuktar efter att ha en åsikt av något slag är därför följande: Läs på lite först innan ni yttrar er!Kommentarer
Postat av: Tristan

Feminism är ingen enhetlig ism. Feminismen finns i en mängd varianter där grundtanken kan kombineras med till exempel engagemang i fredsfrågor, miljöfrågor eller forskningsfrågor. Den grundläggande tanken i ett feministiskt synsätt är emellertid förhållandet mellan makt och kön och könet som grundläggande kategori i samhället. Kön anses således inom feminismen mer basalt än både klass och etnicitet. Det är sedan en helt annan fråga hur man väljer att hantera detta grundantagande. Olika val ger olika strategier som bl a kvinnogrupper, medlemskap i politiska organisationer, akademisk forskning inom olika ämnesområden eller en helt privat feministisk kampanj på arbetsplatser och i hemmen. Detta arbete syftar inte till någon mer ingående analys av feminismens praktik och utfall.

Fördelen med begreppet feminism är att det till skillnad från kvinnokamp och kvinnosak, i alla fall inte rent semantiskt utesluter män. En man kan således vara feminist och kan bedriva feministisk forskning, även om det är uppenbart att många inte delar denna uppfattning.

Postat av: sidekick

Feminism är olika från person till person. Jag är inne på postkolonial och antirasistisk feminism som saknas alldeles för mycket i debatten.

2007-01-08 @ 23:05:37
URL: http://sharazad.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback