En vilja av stål... Till vilken nytta?


Den som läser detta inlägg får ursäkta den eventuella chock som följer. Håll barnen borta! Jag kan bara inte sluta förundras, ja rent av fascineras, av den enorma viljeakt som ligger bakom det vi ser på bilden nedan. Denna man ville inte bara ta livet av sig själv, han ville något mer, något som befinner sig bortom de flestas fattningsförmåga. Men vad? Och av vilken anledning? Skulle dödens värde i något avseende vara beroende av sättet den inträffar på? Knappast. När livet väl gått mot sitt slut raderas alla ens handlingar ut och försvinner med mörkret som lägger sig. Som död finns ingenting mer att vinna. Mannen på bilden utgör således ett ypperligt exempel på vilka radikalt förnuftsvidriga villfarelser det mänskliga sinnet tidvis förmår fabricera. Det hela är evinnerligt tragiskt. Han visste helt enkelt inte bättre.


image25

Horace of the week, v. 23


140501-23

"En intellektuell är definitionsmässigt en stridbar person. Det är inte jag. Min naturliga impuls är snarare att ignorera den mänskliga dårskapen."- Aftonbladet
Becketts enrading


140501-22

Magnus Hedlund tog 1967 på sig uppgiften att översätta Samuel Becketts dikter till svenska. Det blev en svårare uppgift än han från början hade trott, och efter att boken tryckts började han hitta fler och fler fel i sina tolkningar. Nästan 40 år senare läser jag i efterordet till den nya svenska delfinpocketutgåvan: "Successivt började jag revidera den publicerade texten. Den lilla blå volymen fylldes med strykningar, anteckningar och instuckna lappar. Nu, över trettio år senare, tycker jag mig vara i det närmaste klar." Det slår mig vilken obehaglig och potentiellt kallsvettsframbringande överraskning Hedlund måste fått, när det i samband med att den nya utgåvan skall gå i tryck helt plötsligt dyker upp en alldeles ny, tidigare okänd dikt av Beckett. Dikten i fråga var en enrading som publicerades 1981 i en fransk antologi av begränsad upplaga. Jag låter den dikten få avsluta kvällens aktiviteter:

away dream all away